Дисплазія кульшового суглоба
Дисплазія кульшового суглоба
Що таке дисплазія кульшового суглоба?
 
Це ненормальний розвиток кульшового суглоба, коли головка у верхній частині стегнової кістки (стегна) не міцно утримується в гнізді. У деяких випадках, зв'язки кульшового суглоба бувають ослаблені або розтягнуті. Якщо спостерігається дисплазія кульшового суглоба, то існує ступінь ослаблення кріплення стегна і різна його нестабільність. У одних дітей, стегнова кістка просто нетвердо тримається в гнізді з моменту народження. У інших дітей - кістка повністю виходить з гнізда. У такому разі стадія розхитаності погіршується в процесі збільшення активності дитини і його зростання. В залежності від тяжкості процесу дисплазія кульшового суглоба у дитини може бути у вигляді предвывиха, підвивиху та вивиху.
 
Лікарі - педіатри встановлюють діагноз дисплазії кульшового суглоба у немовлят під час першого ретельного профілактичного огляду. Крім того, дисплазія кульшових суглобів у дітей може бути діагностована спостерігає педіатром.
Якщо визначити порушення при народженні, як правило, цей недолік може бути виправлено. Але за умови, якщо стегно не вправити з самого народження, дисплазію кульшового суглоба можна і не помітити до тих пір, поки дитина не почне ходити. У цьому випадку лікування більш складне і невизначений.
Без лікування ДТЗ може призвести до остеоартриту і болів у міру дорослішання дитини. Результатом стає "уткаообразная" хода або різниця в довжині ніг, як висновок – зниження рухливості дитини. Якщо успішно і вчасно лікувати (і чим раніше - тим краще), у дітей встановлюється нормальне функціонування кульшового суглоба. Але все-таки, за умови відповідного лікування, переважно у дітей 2-х років і старше, можливість розвитку остеоартриту і деформації стегна існує пізніше в житті.
 
Причини виникнення ДТЗ
 
ДТЗ може з'являтися в обох стегнах або в кожному стегні окремо. Вона зазвичай вражає ліве стегно і переважає у:
Дівчаток;
Дітей – первістків;
Дітей, народжених з сідничним передлежанням (тазових).
 
На сьогоднішній день академія педіатрії радить ультразвуковий огляд всіх немовлят жіночого роду з тазовим передлежанням плоду.
Дисплазія стегна у новонароджених може бути підтверджена після проведення рентгенологічного дослідження.
 
 
СимптомиДисплазія кульшового суглоба, зображення - 1
 
У окремих дітей, народжених c ДТЗ не видно зовнішніх ознак.
Варто звернутися до Вашого лікаря-педіатра, якщо у Вашої дитини:
Нерівним чином розподілені складки шкіри на стегні
Різна довжина ніг
З одного боку спостерігається менша гнучкість або мобільність
«Качина хода» , кульгаючи хода або хода на пальцях.
 
 
Огляд лікаря
 
У будь-якому випадку потрібно самому дивитися, але і, природно, потрібно йти на огляд лікаря-ортопеда, лікар повинен ретельно оглянути дитину і в разі необхідності направити на УЗД або ренген для точного діагнозу. Лікувальні заходи включають в себе: широке сповивання і спеціальний масаж. Стремена при дисплазії використовують, коли цього лікування недостатньо.
Якщо Вашій дитині поставили діагноз дисплазія кульшового суглоба і приписали носіння спеціальних ортопедичних пристроїв, таких як - стремена, апарат Гневковского, профштанишки або інші, то Ви зможете придбати ортопедичні товари в наших салонах.
 
Лідери продажу
Коментарі




Залишити коментар

Ваше ім'я:

Ваше повідомлення:

Ваш E-mail (не публікується)