П'яткова шпора – причини, симптоми, як лікувати?
П'яткова шпора – причини, симптоми, як лікувати?
П'яткова шпора - причини, симптоми, як лікувати?
 
П'яткова проблема - що таке шпори? Це шиповидний кістковий наріст, зазвичай на нижньому, передньому краї кістки п'яти.
 
Лікування: устілки для взуття, холодотерапія, фізіотерапія, ударно-хвильова терапія, опромінення, протизапальні препарати, хірургія.
Симптоми: біль у задньому зводі стопи при стоянні і ходьбі.
 
Причини, від чого з'являються шпори на п'ятах: перевантаження (наприклад, при заняттях спортом), деформації стопи, надмірна вага, укорочені сухожилля.
Прогноз: Терапія часто буває тривалою, часто проявляється ефект лише протягом кількох тижнів або місяців, але хірургічне втручання зазвичай не потрібне.
 
Яке захворювання спричинює симптоми?
 
Як виглядають шпори на ногах? П'яткова шпора (п'яткова шпора) є шиповидним кістковим нарістом на п'яті. Набагато більш поширена форма формується від нижнього, переднього краю кістки п'яти, починаючись уздовж підошви стопи до пальців ніг (підошовна п'яткова шпора). Більш рідкісна дорсальна шпора п'яти розвивається в місці прикріплення ахіллового сухожилля. П'яткова шпора часто не викликає жодних симптомів та виявляється випадково під час рентгену. Скарги зазвичай виникають при сильному навантаженні на стопу. Це може викликати невелике запалення та набряк у підстави сухожилля кістки п'яти. Це може викликати сильний колючий біль під час ходьби або стояння. Хронічні мікротравми прикріплення сухожильних пластин нижньої кістки п'яти призводять до кальцифікації, яка згодом окостенює. 
 
Лікування п'яткової шпори
 
Лікування п'яткової шпори спрямоване на полегшення гострого болю та запобігання проблемам у майбутньому. Пацієнтам потрібно багато терпіння для терапії: тому що симптоми можуть повністю зникнути за кілька тижнів або навіть місяців. Однак операція необхідна лише в окремих випадках. Найважливіший принцип лікування шпори п'яти - полегшення. Симптоми шпори на п'ятах зазвичай швидко покращуються після відпочинку. Тому пацієнтам слід зробити перерву в заняттях спортом і якнайменше ходити або стояти. Це також допомагає підняти ногу. Однак часто полегшення недостатньо для полегшення болю при шпорі п'яти. Тоді можуть допомогти додаткові знеболювальні препарати. Для цієї мети особливо підходять препарати, які також пригнічують запалення (протизапальні засоби). В таке лікування пяточної шпори входять активні інгредієнти, такі як диклофенак або ібупрофен.
 
Свідомо здоровий
 
Холод зменшує біль та зменшує запалення. Це працює з льодом, кріопакетом або холодним спреєм. Багаторазове застосування холоду також збільшує приплив крові до запаленої тканини, що прискорює загоєння. Терапію холодом (кріотерапію) слід застосовувати по 10-15 хвилин за раз і повторювати кілька разів на день. Щоб уникнути обмороження шкіри, шкіру слід захистити тонким шаром тканини.
 
Фізіотерапія
 
При фізіотерапії розтягують велику сухожильную пластинку підошви стопи (підошовну фасцію), литкові м'язи та ахіллове сухожилля. Як побічний ефект активація покращує приплив крові до тканин, що також сприяє загоєнню. Під час лікування пацієнт навчається спеціальними вправами, які він може продовжувати робити вдома.
 
Причини шпори п'яти
 
Наступні причини п'яткової шпори сприяють розвитку хвороби і пов'язаною з нею запального болю:
 
Зайва вага. Особливо під час руху стопи навантажуються у багато разів більше ваги тіла. Якщо у вас надмірна вага, це має постійні негативні наслідки, у тому числі і для ваших ніг.
Нестача вправ. Недолік вправ призводить до послаблення м'язів, а слабкі м'язи, своєю чергою, викликають інші проблеми. Ноги швидше перенапружуються і, крім шпор п'яти, це може призвести до подальших проблем опорно-рухового апарату.
Неправильне взуття. Непідходяще взуття (занадто тісне, занадто високий каблук, недостатня амортизація, занадто тонка і плоска підошва, занадто маленьке) може призвести до несприятливого розподілу тиску на стопи.
 
Коментарі




Залишити коментар

Ваше ім'я:

Ваше повідомлення:

Ваш E-mail (не публікується)