Консервативний метод лікування радикулопатії і профілактичні заходи
Консервативний метод лікування радикулопатії і профілактичні заходи
У цій статті хотілося докладніше описати консервативний метод лікування радикулопатії і профілактичні заходи, спрямовані з метою уникнення можливих даного патологічного стану периферичної нервової системи.
 
Перед цим нагадаю основні тези з попередньої статті. Корінцевий синдром - неврологічне захворювання, для якого характерна иррадиирующая біль від спини до певної ділянки тіла, так званої сегментарной зони іннервації. Крім больових відчуттів для радикулопатии характерна часткова втрата чутливої і рухової активності в зоні проведення імпульсу спинномозковим нервом. Дане захворювання розвивається через здавлювання корінця спинномозкового нерва при виході з хребетного стовпа. Лікування корінцевого синдрому залежить від головної ланки патогенезу. Якщо компресія викликана грижею міжхребцевого диска, деструкцією структури хребця або пухлиною, то головним напрямком лікування буде хірургічне.
 
Консервативний метод терапії
 
Консервативний метод лікування корінцевого синдрому передбачає комплексний підхід до вирішення виниклої проблеми. Терапія в такому напрямку включає в себе ряд методик:
 
1. Медикаментозне лікування. Не варто забувати, що основними симптомами корінцевого синдрому є больові відчуття і гіпотонія або навпаки спазм м'язового каркаса зони сегментарної іннервації. Також компресія корінця спинномозкового нерва часто супроводжується його запаленням. Щоб зменшити клінічні прояви радикулопатії, застосовують симптоматичне лікування анальгетиками (переважно ненаркотическими), протизапальними засобами (стероидной і нестероидной природи), міорелаксантами, снодійними (якщо біль заважає заснути).
2. Фізіотерапія. Коректне застосування фізичних методів впливу на структури хребта та периферійної нервової системи дозволяє значно знизити больові відчуття і призупиняє запальні процеси в ураженій ділянці. Для терапії корінцевого синдрому застосовують холодний лазер, кріотерапію, електростимуляцію і т.д.
3. Лікувальна фізична культура (ЛФК). Помірні фізичні навантаження на певну групу м'язів спрямовані на їх зміцнення і розтяжку. Грамотно складена програма вправ сприяє відновленню біомеханіки суглобів, зміцнення м'язового каркаса спини, передньої і бічної стінки черевної порожнини і нижніх кінцівок. Зміцнення м'язового шару надає додаткову підтримку і стабілізацію хребетного стовпа, а також бере участь в правильному розподілі навантаження. Програму ЛФК повинен складати фахівець!
4. Мануальна терапія. Масаж тіла покращує кровообіг в ураженій ділянці, знижує рівень напруженості, надає розслабляючий і відновлювальний ефект. Процедури, як правило, виконуються періодично.
5. Застосування ортопедичних підтримують корсетів і бандажів.
 
ортопедичні пов'язки
 
Одним з методів консервативного лікування і профілактики радикулопатии є регулярне застосування в повсякденному житті підтримують бандажів. Терапевтичний ефект даного роду виробів заснований на додаткову підтримку, стабілізації, фіксації хребетного стовпа. Бандаж для попереку виконує функцію, вкрай схожу на фізіологічну функцію м'язового каркаса спини. Застосування бандажа показує позитивні результати в комплексній терапії корінцевого синдрому. Ортопедичне виріб сприяє коректному розподілу навантаження на організм, що значно знижує деструктивні процеси в хребці і міжхребцевого диска, зберігає від «зношування» структур хребетного стовпа.
Також підтримують бандажі рекомендується використовувати в період реабілітації після оперативного втручання.
 
профілактичні заходи
 
Як відомо, захворювання простіше запобігти, ніж лікувати. Так ось, профілактика радикулопатии заснована на зниженні кількості факторів ризику розвитку патології, а саме:
  • нормований робочий день;
  • нормована навантаження на хребет (варто уникати роботи, пов'язаної з перенесенням надмірних тягарів);
  • регулярні заняття фізичними вправами, спрямованими на зміцнення м'язового каркаса організму;
  • правильна обстановка спального місця (краще віддавати перевагу жорсткому або напівжорстких матрацу і ортопедичної подушці);
  • підтримання маси тіла в нормі по ІМТ, це значно зменшить навантаження на хребет;
  • по можливості обмеження або виключення ситуацій, які можуть привести Вас в стресовий стан;
  • відмова від шкідливих звичок;
  • корекція постави.
Будьте здорові!
 
Коментарі




Залишити коментар

Ваше ім'я:

Ваше повідомлення:

Ваш E-mail (не публікується)