Остеохондропатия п'яткової бугра
Остеохондропатия п'яткової бугра
Дана стаття буде містити визначення, причини, симптоматику, лікування патологічного стану, а також основні профілактичні заходи.
 
Хвороба Хаглунд-Шінца
 
Остеохондропатия п'яткової бугра - патологічний стан, обумовлений порушенням циркуляції крові в області апофиза п'яткової кістки, що в результаті провокує розвиток больового синдрому. За даними статистичних досліджень виявлена наступна закономірність: захворювання частіше проявляється в дитячому та юнацькому віці у тих, хто активно займається спортивними видами діяльності. Вчені пояснюють цю закономірність тим, що в такому разі на нижні кінцівки, зокрема на стопу, доводиться підвищене навантаження і зростає частота травмування.
 
Причини розвитку остеохондропатії п'яткової бугра
 
Патологічні зміни в структурі п'яткової кістки обумовлені дією різних факторів, таких як:
генетична схильність - недостатній калібр і діаметр кровоносних судин, які не можуть адекватно забезпечити необхідний приплив крові в область підвищеного навантаження;
  • половарусная деформація стоп;
  • порушення обміну речовин, іннервації і кровопостачання, які можуть бути викликані запальними процесами різного генезу;
  • інфекційні та аутоімунні захворювання, які порушують структуру стінки кровоносних судин;
  • повторювана травматизація заднього відділу стопи, найчастіше внаслідок регулярного перенапруги ахіллового сухожилля і сухожиль підошовних м'язів стопи під час занять спортом;
  • тісне взуття і взуття на високих підборах, яка провокує стиснення судин даної анатомічної області і позбавляє п'ятковий відділ і стопу необхідного обсягу поживних речовин.

 

Нейротрофічні порушення і недостатність кровообігу провокують розвиток асептичного некрозу п'яткової бугра.
 
Клінічні прояви
 
Варто зауважити, що симптомокомплекс, характерний для хвороби Хаглунд-Шінца украй схожий з ахіллотендінітом, тому для постановки коректного діагнозу необхідно детально зібрати анамнез пацієнта, провести фізикальне обстеження області поразки і в обов'язковому порядку ознайомитися з результатами інструментальних методів обстеження.
 
Основні скарги пацієнтів з остеохондропатій п'яткової бугра виглядають приблизно так:
1. Біль в області п'яткової бугра. Больовий синдром проявляється, як правило, в період активного фізичного навантаження. Під час пальпації даної анатомічної області больові відчуття посилюються. Відсутність болю в період відпочинку і поява після опори на п'яту або переходу в вертикальне положення.
2. Набряклість. У місці прикріплення ахіллового сухожилля відзначається видима припухлість, через яку пацієнт щадить уражену область і ходить з опорою на передній відділ стопи.
3. Порушення ходи, кульгавість.
4. Атрофія шкірних покривів. Зустрічається рідко, найчастіше в запущених клінічних випадках.
5. Підвищена тактильна чутливість в ураженій області і шкірна гіперестезія.
 
З відмітних клінічних проявів варто виділити порушення біомеханіки суглоба, що ускладнює згинання та розгинання стопи.
 
діагностика
 
Як уже згадувалося раніше, для постановки діагнозу в обов'язковому порядку необхідно виконати інструментальні методи обстеження. Як правило, застосовуються променеві методи візуалізації, а саме рентгенографія, КТ та МРТ. Дані методи діагностики дозволяють оцінити структуру п'яткової кістки, визначити наявність асептичного некрозу апофиза кістки, остеодистрофія, відділення крайових фрагментів.
Для визначення адекватності кровопостачання застосовують доплерографію судин нижньої кінцівки.
 
лікування
 
Терапія хвороби Хаглунд-Шінца має два напрямки: консервативне і оперативне. Консервативне лікування має на увазі комплексне виконання призначених лікарем заходів, таких як:
медикаментозне лікування (НПЗЗ, анальгетики, кортикостероїди, вазодилататори, вітамінні комплекси);
  • фізіотерапія;
  • ударно-хвильова терапія;
  • виняток незручного взуття;
  • обмеження фізичних навантажень (біг, стрибки необхідно по можливості виключити);
  • застосування ортопедичних виробів (ортопедичні устілки, які надають підтримку п'яткової кістки і амортизуючі подпяточнікі).

 

Бережіть себе і будьте здорові!
 
Коментарі




Залишити коментар

Ваше ім'я:

Ваше повідомлення:

Ваш E-mail (не публікується)