Вивих гомілки - що робити і як лікувати
Вивих гомілки - що робити і як лікувати
Зчленування кісток стопи і гомілки утворюють гомілковостопний суглоб. Цей суглоб, досить складний за своєю будовою, утворений з'єднанням трьох кісток. На нього припадають значні навантаження при русі, особливо при бігу і стрибках. Тому травми цього суглоба трапляються досить часто. Вивих гомілковостопного суглоба - одна з найпоширеніших. Під вивихом голеностопа мається на увазі повне зміщення суглобових поверхонь кісток, що його утворюють. Повний вивих трапляється досить рідко і зазвичай йде «в комплекті» з переломом щиколотки. У побуті під вивихом найчастіше мають на увазі розтягування, надриви і розриви зв'язок.
Як визначити симптоми вивиху
 
Характерні симптоми при вивиху голеностопа зазвичай такі:
  • У момент отримання травми може бути чути тріск або хрускіт;
  • У місці поразки виникає гострий біль, особливо при спробі спертися на ногу або порухати нею;
  • Місце голеностопа сильно набрякає, при розриві дрібних судин може з'явитися гематома (синяк).
Потрібно відрізняти вивих щиколотки від підвивиху. При підвивихи вираженість симптомів не буде такої різкої, як при вивиху. Сильний біль, яка спостерігається при ходьбі, може не турбувати в стані спокою. Набряклість може бути присутнім, але не така виражена і без синюшного відтінку.
 
Можливі причини травми
 
Якщо у людини, яка веде малорухливий спосіб життя, знижений тонус м'язів, ослаблений зв'язковий апарат, особливо, якщо при цьому присутній зайву вагу, є всі передумови для отримання травми. Це може статися при неправильній постановці стопи, різкому русі з надмірним навантаженням на суглоб, ходіння по мокрій і слизькій поверхні або падінні. Також пошкодження голеностопа може трапитися при пересуванні по нерівній, кам'янистій поверхні, особливо в разі рухливих ігор, стрибках або бігу, коли легко можна підвернути ногу. Стопа, в цьому випадку, може бути розгорнута різким рухом всередину або назовні. При ураженнях опорно-рухового апарату у вигляді патологій суглобів, які призводять до їх нестабільності і нестійкій ході.
 
Перша допомога
 
Ступінь тяжкості травми голеностопа може сильно відрізнятися. І розібратися в цьому неспеціалісту досить складно. Так як зрозуміти, що робити при вивиху голеностопа і наскільки серйозна травма? Є ряд загальних правил, дотримуючись яких, ви зможете надати першу допомогу до візиту до лікаря:
 
 
  • Відразу ж виключити будь-яке навантаження і повністю обмежити руху пошкодженого суглоба.
  • Помістити травмовану ногу на піднесення так, щоб потерпілому було комфортно. Для цього підійде подушка або валик з одягу. Це потрібно для того, щоб зменшити набряк при вивиху голеностопа.
  • До місця пошкодження прикласти компрес з льоду. Це може бути будь-який заморожений продукт з морозилки, попередньо обгорнутий тканиною. Компрес тримати не більше 10 хвилин, потім зробити перерву, щоб уникнути переохолодження тканин. Можна повторити 2-3 рази.
  • Накласти фіксуючу пов'язку. Найкраще з еластичного бинта. Але, якщо травма сталася, наприклад, на природі, можна скористатися підручними засобами фіксації. Головне, щоб пов'язка не була накладена занадто туго, що не посилювала біль і не було оніміння пальців або їх похолодання.
Після надання першої допомоги потерпілого потрібно якомога швидше показати лікарю-травматолога. Лікування вивиху голеностопа повинно проводитися тільки під наглядом фахівців. Вони проведуть діагностику, яка включає в себе обов'язкове проведення рентгенографії. Зазвичай її роблять у двох проекціях, щоб виключити перелом. Якщо потрібно вправлення вивиху, то рентген зазвичай роблять два рази - до і після вправляння.
 
Коментарі




Залишити коментар

Ваше ім'я:

Ваше повідомлення:

Ваш E-mail (не публікується)