Небулайзерная терапія - що це?
Небулайзерная терапія - що це?
Сучасні дослідження показали, що найбільшу ефективність в лікуванні захворювань органів дихання показала доставка лікарських засобів безпосередньо в дихальні шляхи людини. Інгаляція ліків через небулайзер довела свою надійність, простоту і безпеку використання.

Що таке небулайзерної терапія

Небулайзер - це прилад для інгаляції, в спеціальній камері якого лікарська речовина розпорошується до найдрібнішої аерозольної пилу. Найдрібніші частинки відразу проникають в дихальну систему хворого. Через великого застосування різних інгаляційних форм медичних препаратів, небулайзери стали практично незамінні. У порівнянні з іншими видами методів інгаляційної терапії, небулайзери мають значні переваги:
  • Не потрібно виконувати сильний вдих. Це спрощує застосування небулайзерної терапії у людей з важкою формою астми, а також у дітей і літніх пацієнтів.
  • Дозволяє застосовувати ефективні дози лікарських препаратів.
  • Компресор забезпечує швидку і безперервну подачу ліки.
  • Є найбільш безпечною інгаляційної терапією, так як відрізняється від аерозольних інгаляторів відсутністю пропелентів (несучих газів або розчинників).

Як правильно дихати небулайзером

  1. Перед процедурою інгаляції важливо ретельно дотримуватися гігієни і очистити шкіру рук антисептиком або добре вимити з милом.
  2. Після цього, зібрати прилад, керуючись інструкцією.
  3. Попередньо підігріти лікарський засіб до кімнатної температури і влити в стаканчик небулайзера.
  4. Закрити прилад під'єднати мундштук, носову канюлю або лицьову маску.
  5. Використовуючи шланг, з'єднати небулайзер з компресором.
  6. Включити пристрій і протягом 7-10 хвилин провести інгаляцію до витрачення лікарського розчину.
  7. Під час процедури потрібно перебувати в положенні сидячи. При цьому тримати вертикально камеру пристрою і не розмовляти.
  8. Проведіть дії в зворотному порядку. Компресор вимкніть, від'єднайте і розберіть небулайзер.
  9. Всі частини небулайзера потрібно промити гарячою водою або питною содою (15% розчин) без використання жорстких йоржиків або щіток.
  10. 1 раз в тиждень небулайзер потрібно стерилізувати. Для цього використовують або прилад для стерилізації за допомогою пари, або кип'ятіння протягом 10 хвилин.
  11. Очищений і повністю висушений небулайзер краще зберігати, обернувши чистою бавовняною тканиною або серветкою.
При яких захворюваннях допоможе небулайзер: Небулайзерная терапія - що це?, зображення - 1
  • ГРВІ);
  • бронхіт;
  • Бронхіальна астма;
  • пневмонія;
  • туберкульоз;
  • муковісцидоз;
Профілактика бронхо-легеневих захворювань у лежачих і малорухомих хворих, а також профілактика післяопераційних ускладнень.

Коли робити інгаляцію до або після їди?

Оптимальний час для проведення інгаляції - 1,5 години після їди. Мінімальний час - 1 година після прийому їжі. Справа в тому, що від інтервалу між інгаляцією і їжею залежить ефективність самої процедури. Деяка види їжі можуть дратувати стінки горла і слизових і провокувати підвищене слиновиділення. Все це має вплив на результативність проведення інгаляції небулайзером.
Чи можна робити інгаляцію на голодний шлунок?
Фахівці не рекомендують проводити інгаляційні процедури натщесерце. І такий підхід цілком виправданий. У складі деяких препаратів містяться ефірні масла, а також інші активні компоненти, дія яких може виявитися досить агресивним для шлунка або інших органів травлення. Слизова шлунка, коли він порожній, нічим не захищена і вразлива до активних речовин. Тому, після інгаляції на голодний шлунок може спостерігатися печія, блювання. У деяких випадках можливе загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. Тому з метою досягнення найбільшого ефекту від процедури і щоб уникнути можливих негативних реакцій, рекомендується дотримуватися часовий інтервал між прийомом їжі і інгаляцій.
Лідери продажу
Коментарі




Залишити коментар

Ваше ім'я:

Ваше повідомлення:

Ваш E-mail (не публікується)