Яка максимальна температура можлива для людини?
Яка максимальна температура можлива для людини?
Людина навчилася вимірювати температуру відносно недавно. Вперше такий вимір було проведено ртутним термометром в Німеччині в 1891 році.
Всім з дитинства відомо, що нормальна температура тіла людини становить 36,6 С. Чи так це насправді? Виявляється, це усереднений показник, до нього прийшли лікарі для зручності використання. А на практиці видно, що «норма» індивідуального температурного показника у кожного своя. В середньому, вона коливається від 35,9 до 37,2 С.

Від чого залежить температура тіла

Отже, особиста температура кожної людини формується протягом періоду дорослішання і остаточно встановлюється приблизно до 14 років у жінок і до 20 - у чоловіків. Залежить вона від багатьох факторів - расової приналежності, віку і статі. В середньому, жінки на 0,5 градуса «тепліше» чоловіків.

Добові коливання температури Яка максимальна температура можлива для людини?, зображення - 1

Абсолютно здорова людина протягом дня також буде мати різні показники температури. Коливання невеликі - в межах половини градуса, але з ранку наше тіло холодніше, ніж увечері. Це працюють добові ритми терморегуляції.

знижена температура

Якщо сильно знижується температура тіла, людини починає морозити. Таким чином м'язи роблять спробу виробити більше тепла. Зниження температури нижче 35С може говорити або про серйозне захворювання, або про крайньому перевтомі. Від 33С і нижче - обмінні процеси в організмі починають сповільнюватися. При температурі 29,5С більшість людей втрачають свідомість, так як сповільнюється кровопостачання і падає насичення тканин і органів киснем. Нижче 26,5С кров згортається і утворюються тромби. Через це рух крові зупиняється і може наступити летальний результат.
Причини підвищення температури
Будь-яка підвищена температура - це реакція організму на провокуючий зовнішній або внутрішній фактор. При застуді - на впровадження в організм вірусу або бактерії. Тоді організм бореться підвищенням температури з чужорідним агентом. Більшість збудників гинуть при температурі 38-39С. Тому лікарі часто не рекомендують її збивати при таких значеннях. Тут потрібно орієнтуватися, як людина її переносить. У маленьких дітей до 5 років при високій температурі можуть виникати судоми. В такому випадку - однозначно потрібно збивати, пити жарознижуюче. В інших випадках потрібно дивитися на загальне самопочуття, супутні захворювання і вік пацієнта.
Температура підвищується при отруєннях, запальних бактеріальних захворюваннях, системних захворюваннях сполучної тканини, ендокринних захворюваннях і онкології.
Яка температура небезпечна для людини
Довго не спадає підвищена температура говорить про небезпечний стан людини. Підвищена температура вважається низькою - 37-38, середньої 38-40С і високою - понад 40С. Якщо температурний показник піднімається вище 41,5- 42,2С, це критична температура тіла. Вона призводить до втрати свідомості. Тривала дія такої температури веде до пошкоджень мозку, так як через порушення обміну речовин в мозкових тканинах починаються незворотні процеси, аж до згортання білка крові. Тому смертельна температура тіла людини в усередненому значенні становить 42С. Саме такою цифрою обмежена шкала градусника.
Максимальна температура людини була зареєстрована в 1980 році в Америці. Після теплового удару 52-річний чоловік потрапив до лікарні, де у нього зафіксували температуру 46,5С. Він вижив і через 2 тижні був виписаний з лікарні. Цей феноменальний випадок був занесений в книгу рекордів Гіннеса.
Лідери продажу
Коментарі
18.08.2022 07:20 пише Name
Летальная температура для отдельных индивидуумов составляет свыше 43-х градусов, вы можете лишь сообщить что большинство людей умирают при 42, но не обобщать до всех. Я лично выжил при этой температуре самостоятельно ходил в туалет опираясь на стены, когда пришло время с небольшой поддержкой за руки спустился сам в скорую. При этом не испытывал никаких болей, так что попрошу)




Залишити коментар

Ваше ім'я:

Ваше повідомлення:

Ваш E-mail (не публікується)