Аналіз крові на глікозильований гемоглобін - що це таке?
Аналіз крові на глікозильований гемоглобін - що це таке?
Цукровий діабет є проблемою нашого часу. Ця підступна хвороба неабияк псує якість життя сама по собі. Як відомо, діабет тягне за собою ряд ускладнень, яких можна уникнути, якщо тримати ситуацію під контролем, вчасно проводити необхідні аналізи та дотримуватися рекомендацій лікаря.

Що таке аналіз крові на глікозильований гемоглобін

Це показник відсотка гемоглобіну крові, який незворотньо з'єднався з молекулами глюкози. Гемоглобін міститься в еритроцитах крові (червоних кров'яних тільцях). Термін життя еритроцитів становить, у середньому, близько 3 місяців. Такого гемоглобіну в крові буде тим більше, чим вище був середній цукор за останні 3 місяці. Виходячи з цього, за відсотком гликированного гемоглобіну можна обчислити кількість середнього цукру в організмі за останні 3 місяці.
Давайте розберемося, що показує глікірованний гемоглобін? Зазвичай концентрація глікозильованого гемоглобіну (HbA1C) виражається у відсотках до фізіологічного гемоглобіну (HbA). Аналіз крові на глікозильований гемоглобін - що це таке?, зображення - 1

Фізіологічний гемоглобін: норми вмісту

У крові чоловіків нормальним показником концентрації гемоглобіну є величина 135-160 г / л. У жіночій крові насиченість цією речовиною нижче - 120-140 г / л. Найвищий показник HbA відзначається у новонароджених - від 180 до 240 г / л. До завершення першого року життя показник падає до концентрації 110-135 г / л. Після він починає збільшуватися. До п'ятнадцяти років досягається відмітка в 115-150 л / г.

Норми гликированного гемоглобіну

Норма глікогемоглобіна у жінок, чоловіків і дітей не должена перевищувати 6,5%. З віком цей показник збільшується і досягає 7% до 45-65 років.
Присутність гликированного гемоглобіну в крові природно для будь-якої людини, як здорового, так і з цукровим діабетом. Принципова різниця лише в його крлічестве. Логічно, що підвищений глікірованний гемоглобін буде спостерігатися у людей з «цукрової» хворобою. Також, володіючи інформацією про цей показник, можна спрогнозувати наскільки великі ризики розвитку ускладнень порушення вуглеводного обміну, так як це тягне за собою проблеми з нирками і зором. Людям, яким вже поставлений діагноз «цукровий діабет» необхідно проводити такий аналіз 1 раз в три місяці.
Плюси проведення аналізу на глюкогемоглобін:
  • виявлення цукрового діабету на ранніх стадіях проводиться ефективно і точно
  • аналіз проводиться простіше і швидше, ніж інші
  • можна зробити в будь-який час, незалежно від часу доби і прийому їжі
  • допомагає зрозуміти наскільки якісно хворим контролювався рівень цукру
  • на точність і якість аналізу не впливають такі фактори, як простудні, вірусні та інфекційний захворювання
Мінуси проведення даного аналізу:
  • якщо проводились маніпуляції з кров'ю пацієнта, результат дослідження буде неточний
  • відносно висока вартість в порівнянні з іншими аналізами
Пацієнтам, у яких показники цукру знаходяться на межі норми і тим, кому вже поставлено діагноз «діабет» слід дотримуватися певних правил самоконтролю, щоб не допустити прогресування захворювання. Для цього потрібно:
  1. Дотримуватися приписів лікаря по дієтичному харчуванню і режиму прийому їжі
  2. Вести активний спосіб життя з достатніми фізичними навантаженнями
  3. Вчасно приймати призначені препарати
  4. Дотримуватися режиму сну і неспання
  5. Регулярно перевіряти рівень глюкози крові в домашніх умовах.

Для цього варто придбати глюкометр. Тест смужки для глюкометра в асортименті можна купити практично в будь-якій аптеці, а також в нашій мережі «Ортокомфорт».

 

 

 
Лідери продажу
Коментарі




Залишити коментар

Ваше ім'я:

Ваше повідомлення:

Ваш E-mail (не публікується)