Як правильно підібрати тонометр для домашнього користування
Як правильно підібрати тонометр для домашнього користування
Один з основних параметрів стану організму - артеріальний тиск, тому контролювати його вкрай важливо. Для цього розроблені спеціальні вимірювачі - тонометри. Залежно від стану здоров'я, одним людям вимірювати артеріальний тиск потрібно щодня, іншим періодично, але мати такий прилад рекомендують в кожній родині.
1. Переваги проведення процедури вдома
2. У чому відмінність між тонометрами?
3. Критерії вибору
4. Механічні моделі
5. Напівавтоматичні прилади - переваги і недоліки
6. Чим хороші автоматичні тонометри
7. Необхідні і корисні функції

Переваги, проведення процедури в домашніх умовах, такі:

- отримання достовірних даних, оскільки це відбувається в спокійній обстановці і немає «ефекту білого халата», коли пацієнт заходить в кабінет до лікаря, нервує - частішає серцебиття і підскакує тиск;
- отримання реальних показників артеріального тиску протягом дня. Тому як АТ, як правило, вранці нижче, а до кінця дня піднімається.
- визначення ефективності лікування, прилад допоможе зрозуміти стабілізують чи прийняті препарати тиск або потрібно замінити на інші;
- оцінка стану при заняттях спортом;
- контроль АТ при гіпертонії та інших серцево-судинних захворюваннях, щоб уникнути важких наслідків - інфаркту, інсульту і ін.

У чому відмінність між тонометрами? Як правильно підібрати тонометр для домашнього користування, зображення - 1

Перш, ніж придбати тонометр для будинку, ознайомтеся з особливостями кожного з типів. За способом вимірювання тонометри діляться на:
- механічні;
- електронні автоматичні і напівавтоматичні.
Кріплення в автоматичних моделях буває на плече або зап'ястя. Прилади розрізняються дизайном, функціями, розміром манжети, ціною і гарантійним терміном. Вибираючи модель, прочитайте відгуки користувачів. Вироби обов'язково повинні бути сертифіковані. Точність у таких вимірників практично однакова, але важливо дотримуватися правил експлуатації. У деяких моделях точність залежить від людського фактора, тому подумайте, чи зможете ви самостійно користуватися ручним (механічним) приладом або краще вибрати тонометр автомат.

критерії вибору

• Частота використання - для тих, кому вимірювати тиск потрібно час від часу підійде базова модель з мінімальною кількістю функцій, така як Омрон M2 Basic з адаптером. До неї, при необхідності, підключається дитяча манжета. Для людей, яким необхідний постійний контроль артеріального тиску, підійде більш досконала система - M3 Expert з широким функціоналом і індикатором аритмії.
• Для кого потрібно прилад - вибираючи апарат для всіх членів сім'ї і якщо у них сильно відрізняється обсяг рук, потрібні манжети різного розміру і пам'ять мінімум для 2 користувачів, як в BP 103 Longevita.
• Вік користувача - людям до 40 років, які не мають проблем зі слухом і серйозних серцево-судинних захворювань, підійде будь-який тип приладів, в тому числі модель на зап'ясті. Літнім користувачам краще вибрати автоматичну або напівавтоматичну модель з великим дисплеєм, чіткими цифрами.
• Розмір манжети - стандартна або збільшена манжета, для тих, у кого великий обсяг руки. Деякі моделі комплектуються 2 манжетами різних розмірів;
• Наявність захворювань - при нерегулярності серцебиття потрібна модель з індикатором аритмії.
механічні моделі
У механічних тонометрах вимір відбувається вручну - грушею нагнітається повітря в манжету, після чого стравливается. Удари прослуховують за допомогою стетоскопа, показання дивляться на манометрі. Перший удар відповідає верхньому (систолическому) тиску, останній удар - нижньому (диастолическому) тиску. Вимірювати таким приладом не завжди зручно. Він не підходить людям зі слабким слухом або зором і в момент гіпертонічного кризу, при появі шуму у вухах, слабкість в руках. Якщо людина має навички поводження з таким приладом і не має перерахованих вище проблем, то він стане точним помічником. Плюс механіки - невисока вартість і можливість вимірювати артеріальний тиск при аритмії.
Напівавтоматичні прилади - переваги і недоліки
Напівавтоматичні тонометри складаються з електронного блоку, груші та манжети. Повітря нагнітається вручну, а підбурювання, обробка та отримання результату - автоматично. Показання виводяться на табло приладу. Переваги таких моделей - не потрібно мати хороший слух, середня вартість - вони дорожче, ніж механіка, але дешевше автоматів, наявність додаткових функцій (пам'ять, індикатор аритмії в деяких моделях). Недолік - необхідність накачувати грушу, що не дуже зручно для літньої людини.
Як правильно підібрати тонометр для домашнього користування, зображення - 2 Чим хороші автоматичні тонометри
Вимірювання в автоматичних моделях відбувається без участі користувача - манжета одягається на руку і далі все відбувається автоматично. Натискається кнопка на електронному блоці і очікується результат, який раптово з'являється на дисплеї. Переваги - функціональність, можливість роботи від мережі і мережевого адаптера, точність не залежить від слуху і зору користувача. Простота використання дозволяє самостійно проводити вимірювання літній людині, дитині і в момент гіпертонічного кризу. Можливість підключення манжет різної величини - використання для всіх членів сім'ї. Недолік - вартість вище, ніж у інших варіантів.
Тонометри автоматичні на плече або зап'ястя - які краще?
Кожен тип автоматичного приладу має плюси і мінуси. Моделі на плече підходять для всіх користувачів незалежно від віку, стану здоров'я, обсягу руки. Але вони складаються з двох частин - електронного блоку і манжети, тому не дуже зручно проводити вимірювання в громадських місцях і носити з собою. В апаратах на зап'ясті електронний блок сполучений з манжетою - дисплей розташований прямо на браслеті. Вони компактні і зручні, але при неправильному використанні - якщо рука не перебуває на рівні серця, вони дають похибку. Такі моделі не підходять людям після 40 років і тим, у кого через різних захворювань судини втратили еластичність - вони будуть давати некоректний результат. Для молодих людей і спортсменів - це варіант відмінний. Єдина модель зап'ястного тонометра, відповідна користувачам будь-якого віку - Nissei WS-820, що уловлює пульсові хвилі одночасно з 2-х артерій, що робить вимір точним.
Необхідні і корисні функції
Перед покупкою, подумайте, які функції необхідні, а від яких можна відмовитися з метою економії, оскільки ціна безпосередньо залежить від їх кількості.
1. Запам'ятовування результатів - деякі моделі зберігають в пам'яті результати, які можна переглядати для відстеження динаміки та ефективності лікування.
2. Пам'ять для декількох користувачів і гостьовий режим.
3. Усереднення даних - розрахунок середнього АТ на підставі останніх трьох вимірів.
4. Індикатор аритмії - важлива функція для страждаючих нерегулярністю серцебиття.
5. Індикатор руху - при вимірюванні не можна рухатися і якщо не виконувати цю умову, результат буває неправильним, тому спеціальний індикатор просигналізує про це.
6. Індикатор підвищеного тиску.
7. Визначення середнього ранкового, вечірнього тиску за певний проміжок часу (тиждень і т.д.), як в моделі Omron i-C10.
За відгуками користувачів найбільш зручні, функціональні і відповідні для домашнього використання - автоматичні тонометри . Покупці завжди підберуть модель на «будь-який гаманець» як простий бюджетний варіант від 400 грн, так і дорогу багатофункціональну модель за кілька тисяч гривень.
Коментарі




Залишити коментар

Ваше ім'я:

Ваше повідомлення:

Ваш E-mail (не публікується)