Навіщо потрібні крокоміри і пульсометри
Навіщо потрібні крокоміри і пульсометри
Ще років 20-30 тому єдиний вимірювальний прилад, який можна було побачити в спортзалі - це секундомір в руках у тренера. Але час не стоїть на місці і сьогодні винайдені самі різні пристрої для самоконтролю: пульсометри, крокоміри, пульсотахометри, монітори серцевого ритму, фітнес-браслети та інші корисні вимірювачі. Такі прилади необхідні не тільки спортсменам, вони будуть корисні всім, хто веде активний спосіб життя. З назви зрозуміло, що вимірюють пульсометри і крокоміри , але крім основного призначення більшість моделей має додаткові корисні функції.
 

Функції шагомеров і пульсометрів

 
Крокомір крім кроків, може вимірювати відстань в кілометрах. Воно обчислюється на підставі введеної, перед використанням, індивідуальної довжини кроку. З кількості пройдених кілометрів, розраховуються калорії, хоча цей результат приблизний. Він обчислюється, сходячи з того, що в середньому за 1,5 км людина витрачає близько 100 кілокалорій. Але слід розуміти, що рівень навантажень і витрата енергії в кожному випадку індивідуальний. Обсяг спаленого жиру також не можна вважати 100% достовірним, але все ж приблизні дані про їх витраті користувач отримає.
 
Пульсометри, крім частоти серцевих скорочень можуть оснащуватися GPS-навігатором, розраховувати кількість кіл при бігу або їзді на велосипеді, показувати час кожного кола, запам'ятовувати результати за кілька днів, передавати дані в смартфон для обробки в спеціальній програмі і ін.
 

вибираємо крокомір Навіщо потрібні крокоміри і пульсометри, зображення - 1

 
Спеціальний датчик в крокомірі фіксує зроблені кроки. За принципом дії датчики діляться на механічні (митників) електронно-механічні, електронні. Останні найбільш дорогі і «просунуті», в яких використовуються складні алгоритми, що забезпечують більшу точність і навіть забезпечують зв'язок супутниковою системою навігації. Показники в сучасних крокомір з 3D-датчиком або G-сенсором не залежить від положення пристрою, тому прилад не потрібно кріпити в певному положенні, а можна носити в сумці і він буде чітко виконувати своє завдання.
Крокоміри вибирають за такими принципами:
• Здоровій людині, якого не цікавлять інші параметри окрім кроків, пройдених під час прогулянки, досить обмежитися простою недорогостоящіх маятникової моделлю.
• Для людей, які відновлюються після довгого стаціонарного лікування, мають серцево-судинні захворювання або перенесли операції, потрібна багатофункціональна модель, що стежить за пульсом.
• Бажаючим скинути вагу і, при цьому, щоб не перестаратися з надмірними навантаженнями, слід вибирати пристрій з лічильником спалених калорій і іншими параметрами.
• Користувачам, яким важливо постійно покращувати спортивні результати, необхідна модель, яка визначає швидкість, витрачені калорії, відстань, кількість кроків, пройдених за хвилину. При цьому голосові нагадування, таймер і секундомір також не будуть зайвими.
 

Навіщо потрібні крокоміри і пульсометри, зображення - 2

Пульсометри - їх типи і критерії вибору

 
Пульсометри діляться на наступні типи:
1.Часи, в яких щоб побачити частоту серцевих скорочень слід докласти до сенсора палець, утримуючи кілька секунд. Вони не вимірюють пульс постійно. Такі моделі найбільш дешеві.
2. Нагрудний датчик - сигнал передається в смартфон або годинник;
3.Електронно-оптичні моделі у вигляді браслета на зап'ясті без окремого датчика (він вбудований в годинник), показання знімаються безперервно і запам'ятовуються - найбільш функціональні і дорогі пристрої.
 
При покупці слід звернути увагу на наступне:
 
- Тип приладу: простий або багатофункціональний, від цього залежить ціна.
- Тип активності: для спортсменів підійде прилад з розрахунком середньої, максимальної і поточної ЧСС, годинами і секундоміром, а далі в залежності від виду спорту. Плавцям - водонепроникна модель, туристам, альпіністам - з визначенням висоти і атмосферного тиску. Бігунам, велосипедистам, лижникам - з лічильником кіл, визначенням відстані, часом тренування, GPS навігатором. Для фітнесу - з налаштуванням тренувальних зон та ін.
- Тип датчика і його кріплення, він не повинен сповзати вчасно занять і вчасно групових тренувань вловлювати чужі свідчення.
- Елементи живлення повинні підлягати заміні і бути у вільному продажу.
- Передача даних в телефон, підключення до ПК для аналізу результатів.
 
При різноманітті шагомеров і пульсометрів, краще не брати модель "два в одному", оскільки спочатку завдання у них різні. Також слід звернути увагу на репутацію виробника та відгуки користувачів, а при дотриманні правил використання Ви завжди будете мати під рукою вірного і точного помічника.
 
 
Коментарі




Залишити коментар

Ваше ім'я:

Ваше повідомлення:

Ваш E-mail (не публікується)