Вальгусні шини: вибір і застосування
Вальгусні шини: вибір і застосування
Вальгусна деформація великого пальця (HalluxValgus) нерідке захворювання. Але це не просто, як думають багато хто, неприємний косметичний дефект, а серйозна проблема, яка потребує своєчасного лікування, оскільки, в іншому випадку знадобитися хірургічне втручання. Зовні захворювання проявляє себе, як шишка, що росте на кісточці і відхилення (викривлення) великого пальця. Є кілька причин, що провокують його. Одна з найбільш поширених - поперечна плоскостопість, часто викликане ходінням на високих підборах. При сплющуванні поперечного зводу, стопа в цьому місці не може нормально амортизувати, через що виникає деформація плюснефалангового суглоба. Вона характеризується палінням і болем в передній частині стопи - в області поперечного зводу. Крім використання ортопедичних устілок, що не дозволяють захворюванню прогресувати далі, пальцю потрібна додаткова допомога у вигляді вальгусной шини.
 
Принцип дії і різновиди Вальгусний шин Вальгусні шини: вибір і застосування, зображення - 1
 
Коригуючі пристосування вирівнюють палець, змушуючи звикати до природного, анатомічно правильному, положенню, зупиняючи його деформацію і зростання шишки на кісточці. Вони фіксують передню частину стопи, допомагають зняти навантаження з постраждалої області і позбутися від больових відчуттів. У деяких моделях передбачена подушечка під поперечний звід, для запобігання його уплощенія. Завдяки можливості регулювання, шина підлаштовується відповідно до індивідуального параметром стопи користувача. Моделі розрізняються матеріалом і жорсткістю конструкції. Вони бувають м'які тканинні і з жорсткими пластиковими елементами.
 
Критерії вибору вальгусного бандажа
 
Вибір виробу залежить від ступеня деформації:
 
• відхилення пальця 15 - I ступінь;
• відхилення 20 - II ступінь;
• відхилення 30 - III ступінь;
• відхилення більше 30 - IV ступінь.
 
Поки захворювання не перейшло в 4 стадію, можливо виправити становище без хірургічного втручання. Вибираючи шину необхідно керуватися наступними критеріями:
 
1. На початковій стадії досить м'яких моделей SM-01 Foot Care, або HV-32 Orliman - їх можна використовувати в взуття;
2. Для нічного застосування підходять моделі SM-02 FootCare, HV-33D Orliman і ACP 902 Actius Orliman;
3. Щоб коригувати не тільки великий палець, а й распластанность поперечного зводу, рекомендують вироби HV-30/31 і Hallufix Orliman.
 
Перед початком застосування обов'язкова консультація з лікарем. Поступово потрібно збільшувати ступінь натягу, щоб зменшувати відхилення пальця, доводячи до норми. Якщо використовувати вальгусную шину щодня або щоночі, то вже через місяць результат не змусить себе чекати.
 
 
Коментарі




Залишити коментар

Ваше ім'я:

Ваше повідомлення:

Ваш E-mail (не публікується)