Що потрібно мати вдома діабетикові?
Що потрібно мати вдома діабетикові?
Для ефективної боротьби з діабетом - нормалізації рівня цукру в крові і підтримки його в допустимих межах завжди потрібно мати під рукою певні приналежності. Глюкометри, ліки, інсулінові шприци та інші атрибути, про які розповість лікуючий лікар і призначить в залежності від типу діабету, обов'язково повинні бути в домашній аптечці. Але єдине без чого точно не обійтися діабетикові - глюкометр і тест-смужки . Як вибрати глюкометр - таким питанням задаються пацієнти, які почули свій діагноз. Це залежить від показників, які крім глюкози потрібно вимірювати - тригліцериди і холестерину, частоти проведення досліджень і функцій для полегшення моніторингу даних. У рейтингу виробників переможці: One Touch, Infopia, Abbot, Wellion і Accu-Chek. Вони стали кращими за точністю, простоті, швидкості процедури і співвідношенні ціна / якість.
 
1. Прилади при інсулінозалежного діабеті
2. Пристрої для діабету 2 типу
3. Метод вимірювання
4. Критерії вибору глюкометра
5. Як повинна виглядати аптечка діабетика?
 

1. Прилади при інсулінозалежного діабеті

Вибираючи глюкометри при 2 типі діабету, дізнайтеся, чи є в комплекті насадка для взяття крові з альтернативних місць. Завдяки цьому пальці відпочинуть. Оскільки робити аналізи доведеться дуже часто, то краще проколювати різні місця. Для інсулінозалежних діабетиків важливо, щоб пристрій визначало кетони. Щомісячна стаття витрат - тест-смужки, оскільки аналіз роблять до 5 разів на день, йде приблизно 150 штук на місяць. Вартість витратних матеріалів - то, на що слід звертати увагу. Прилад потрібно постійно мати при собі, значить, він повинен бути компактним, а час аналізу мінімальним.

 

2 . Пристрої для діабету 2 типу

Людям з інсуліннезалежний діабет крім основного параметра - глюкози, потрібно контролювати холестерин, тригліцериди. Знаючи ці дані, можна попередити атеросклероз і можливі наслідки - інфаркту міокарда та ішемічного інсульту. Вартість приладів, що визначають ці показники, вищі, ніж звичайних моделей, але якщо лікар не наполягає на частому вимірі, вийде заощадити, здавши аналізи в лабораторію. Для багатьох діабетиків важливий обсяг пам'яті пристрою, функція усереднення результатів за певний період і ін.

 

3 . метод вимірювання

Що потрібно мати вдома діабетикові?, зображення - 1

Існує два основних способи вимірювання:
- Фотометричний - визначає на підставі інтенсивності забарвлення тестової зони, яка відбувається при реакції глюкози і спеціальних речовин, нанесених на смужку. Сьогодні даний метод вважається застарілим.
- Електрохімічний - визначальний параметр на підставі величини струму, що з'являється при взаємодії глюкози в крові з активною речовиною смужки.
За відгуками, електрохімічні апарати зручніше. При використанні потрібно менше крові і тестова смужка сама втягує необхідну кількість для дослідження. Точність методів, при дотриманні правил, однакова.
 
4 . Критерії вибору глюкометра
1. Обсяг крові
Важливий показник - кількість крові, необхідний для дослідження. Від цього залежить, наскільки безболісним буде прокол. В сучасних глюкометра необхідний обсяг 0,3-0,6 мкл.
2. Швидкість вимірювання
Даний показник не впливає на точність. Вона може складати від 5 до 45 сек. Для тих, хто проводить вимірювання будинку, це не дуже важливий критерій при виборі пристрою, а якщо потрібно зробити аналіз в громадських місцях, то краще віддати перевагу модель, що дає результат за мінімальний час.
3. Тип батарейки
У деяких моделях елемент живлення не можна замінити, через це його вистачить на певне число вимірювань. Краще вибирати апарати, що працюють зі змінними батарейками, придбати які можна в будь-якій торговельній точці.
4. Голосовий супровід
Ті, що говорять глюкометри розроблені спеціально для людей з вадами зору користувачів. Вони керують процесом, дають підказки, повідомляють результат.
5. Функція пам'яті
Обсяг інформації, що запам'ятовується - важливий критерій для самоконтролю і ведення статистики. Сучасні моделі здатні запам'ятовувати до 500 результатів досліджень. Це зручно для тих, хто не звик записувати показники, а відслідковувати динаміку лікування і зміна даних - необхідно. Багато глюкометри дають статистику за тиждень, два, місяць і навіть три, обчислюють середній показник за певний період. За відгуками, літні люди рідко використовують додаткові функції, вони лише ускладнюють експлуатацію. Таким користувачам, ніж прилад простіше, тим краще.
6. Розмір і дизайн
Людям, яким вимірювання слід проводити часто і тим, хто веде активний спосіб життя і багато подорожує, необхідний кишеньковий варіант, щоб скрізь брати з собою. Дизайн - критерій важливий для підлітків. Багато виробників випускають маленькі приборчики, видали нагадують МП3 плеєри або інші гаджети, тому сторонні навіть не здогадаються, що це медичний прилад.
7. Зв'язок з ПК
Користувачам, яким ПК друг і помічник, для ведення електронного щоденника прилад, що передає дані на комп'ютер, буде корисний. Спеціальні програми оброблять дані, а пацієнт покаже отримані результати лікарю для визначення ефективності терапії.
Що потрібно мати вдома діабетикові?, зображення - 2
 
5 . Як повинна виглядати аптечка діабетика?
• Комплект: глюкометр, тест-смужки, пристрій для проколу, стерильні ланцети.
• Паперовий щоденник або програма в телефоні (ПК) для обробки результатів. Пам'ять в приладі - цього недостатньо, тому що потрібно зафіксувати супутні фактори: які препарати приймали, що їли, як було психологічний стан, чи були стреси, чи займалися спортом тощо.
• Порошок електролітів від зневоднення - у діабетиків дегідратація провокує кетоацидоз і навіть діабетичну кому. Заздалегідь придбайте пару таких пакетиків для розчинів і зберігайте в домашній аптечці. Важливо, щоб одним з компонентів був хлорид калію.
• Противорвотное засіб - проконсультуйтеся з лікарем, щоб він призначив препарат. Блювота - небезпечний симптом, тому самолікуванням краще не займатися.
• Ліки від діареї - відомий доктор Бернстайн, який займається лікуванням діабету, радить мати сильнодіючий препарат ломота, але сучасні лікарі рекомендують краплі Хілак Форте.
• Таблетки глюкози, швидко підвищують цукор в крові і усувають гіпоглікемію. Діабетики, на цей випадок, завжди мають в сумці легкозасвоювані вуглеводи (смоктальні цукерки або солодкі напої). Краще якщо це будуть саме таблетки глюкози. Попередньо перевірте, наскільки кожна таблетка піднімає ваш цукор.
• Тестові смужки для визначення кетонових тіл в сечі необхідні, якщо в глюкометр відсутня дана функція. Вони можуть знадобитися при інфекційних захворюваннях, що супроводжуються підвищеною температурою.
• Шприц-тюбик з глюкагоном на випадок якщо відбудеться різке падіння цукру, члени сім'ї нададуть хворому першу допомогу.
Якщо дотримуватися нескладних правил, діабет з серйозного захворювання перетвориться в стимул, щоб вести здоровий спосіб життя, правильно харчуватися і краще піклуватися про свій стан. Все це не тільки зміцнить організм, поліпшить самопочуття, зовнішній вигляд, але навіть продовжить життя, адже заняття спортом і корисна їжа - це те, що потрібно будь-якому, навіть абсолютно здоровій людині.

 
Коментарі




Залишити коментар

Ваше ім'я:

Ваше повідомлення:

Ваш E-mail (не публікується)