Протеїни – ключова складова спортивного харчування
Протеїни – ключова складова спортивного харчування
Спортсмени знають, що один з компонентів, найбільш важливих в їх харчуванні – купити протеїн, оскільки саме він служить будівельним матеріалом м'язової тканини. Купити протеїн – це виготовлена на основі білкових сумішей спортивна добавка. Різноманіття функцій, а також біологічних ефектів самого речовини та її складових, зокрема, амінокислот, дозволяє застосовувати його в різних цілях. Бодібілдери приймають протеїн для стимуляції м'язового зростання, зниження жирової маси, загальної підтримки організму і здорової фізичної форми. Однак для того, щоб правильно вибрати спортивний протеїн, слід знати, що його існує кілька типів:
- повільний;
- швидкий;
- комплексний.
 

Швидкий протеїн

Основний вигляд даного білка можна отримати із сироватки. Він є найбільш популярним у бодібілдерів. Сироватковий протеїн організм засвоює за 20-40 хв. Його приймають вранці натщесерце і після тренування. Швидкий протеїн відрізняється ступенем очищення білка. Він надає першорядне вплив для набору м'язової маси. Причиною тому є створення речовиною високої концентрації амінокислот в м'язах, що вкрай важливо після тренувань. Крім того, він активує секрецію інсуліну - анаболічного гормону. Щоб отримати максимальний ефект, фахівці рекомендують комбінувати його з BCAA.
 

Особливості сироваткового протеїнуПротеїни – ключова складова спортивного харчування, зображення - 1

 
Часто починаючі спортсмени губляться, стикаючись з такими поняттями, як ізолят, концентрат і гідролізат. Поговоримо про них докладніше:
• Концентрат – найбільш простий і дешевий спосіб отримання протеїну, в якому концентрація білка може бути від 35% до 90%. Він має низьку ціну і не походить людям, не переносить лактозу;
• Ізолят – більш чистий продукт, в якому практично відсутня лактоза і жири. Технологія отримання ізоляту досить складна, тому на виході вартість продукту відносно дорога. Концентрація білка може доходити 95%;
• Гідролізат – чистий протеїн з концентрацією вище 95%, час засвоєння близько 30 хв. Він не містить цукру, лактози та жирів. Технологія виробництва порошку дорога, тому ціна на гідролізат найвища. Продукт часто використовують бодидилдеры в період обмеженого вживання калорій.
 

Повільний протеїн

 
Основний постачальник повільного протеїну – казеїн, який є високомолекулярним білковим з'єднанням, засвоюється 6-8 годин. Він необхідний спортсменам, яким важливо пригнічувати апетит. Він уповільнює перетравлення інших білків. Для запобігання м'язового катаболізму (розпаду), його приймають на ніч, оскільки їжа тривалий час не буде вступати в травну систему. Також можна приймати казеїн, якщо ви знаєте, що не зможете своєчасно прийняти їжу - підходить для зайнятих людей. Повільний протеїн рекомендують при схудненні, роботі на рельєф, а також для набору м'язової маси. Огрядним атлетам, схильним до утворення жиру, слід приймати 10-30% повільного протеїну щодо швидкого.
 
Комплексний протеїн
 
Даний тип являє собою суміш різних протеїнів - сироваткового, яєчного, соєвого і казеїну. Вони забезпечують пікову концентрацію амінокислот, як після прийому, так і через тривалий час після їжі – повільні протеїни забезпечують тривале живлення м'язів. Завдяки їм зберігається висока концентрація в крові амінокислот - до 8 годин. Комплексні протеїни можна приймати між повноцінними прийомами їжі – в якості легких перекусів і на ніч. Їх часто рекомендують для тих, хто бажає позбавитися від зайвих кілограмів, при цьому вони ефективні для набору м'язової маси і в роботі над рельєфом тіла.
Коментарі




Залишити коментар

Ваше ім'я:

Ваше повідомлення:

Ваш E-mail (не публікується)