Профілактика ГРВІ в осінньо-зимовий період
Профілактика ГРВІ в осінньо-зимовий період
З приходом осені зростає число вірусних захворювань, боротьба з якими стає нагальною проблемою, тому першорядною проблемою є профілактика. Вона полягає не тільки в прийомі вітамінів. Тут важливо і те, які умови вас оточує - чистота і клімат в приміщеннях. Важливо підтримувати правильний рівень вологи, щоб повітря не було сухим і гарячим, через що пересихають слизові оболонки і знижується імунітет. У цій ситуації допоможуть зволожувачі. Для знезараження приміщень використовують бактерицидні лампи. Якщо з'явилися перші ознаки захворювань, застосовують небулайзери . Вони ефективні при ларингіті, трахеїтах та інших захворюваннях дихальних шляхів.
Чому варто віддати перевагу інгаляцій?
різновиди небулайзерів
парові інгалятори
компресорні інгалятори
Меш-небулайзери (електронно-сітчасті)
ультразвукові інгалятори
На що звернути увагу при виборі?
Який прилад краще?

Чому варто віддати перевагу інгаляцій?

Оскільки інші способи прийому препаратів мають на увазі тривалий шлях до «точки призначення» і потрапляння за допомогою кровотоку в інші органи, то можливі побічні дії. При інгаляції виключено негативний вплив на підшлункову залозу, нирки та ін. Звичайно не завжди використання інгалятора замінить медикаментозне лікування, але якщо можлива альтернатива, то це прекрасний засіб особливо для дітей, літніх ослаблених людей і тих, хто страждає на хронічний захворюваннями дихальних шляхів. Батькам відома проблема, коли потрапляючи в колектив - садок або школу восени починається смуга вірусних захворювань. Як відомо - проблему легше попередити, ніж потім боротися з нею, тому підвищити імунітет і не допустити інфікування допоможуть інгаляційні процедури.

різновиди інгаляторів

Вирішивши придбати прилад, покупець задається питанням - як вибрати небулайзер? Крім сольових і парових інгаляторів, в інших Небулайзерная пристроях рідкі лікарські розчини за допомогою ультразвуку або компресора перетворюються в мікроскопічні аерозольні частинки. Завдяки цьому вони швидко і безперешкодно надходять прямо в дихальні органи до вогнища запалення. За допомогою «холодного» пара швидко полегшується стан - починається відхаркування і «розкладається» ніс. За принципом роботи поділяють інгаляторнимі пристрої:

Профілактика ГРВІ в осінньо-зимовий період, зображення - 1

• парові;
електронно-сітчасті (з МЕШ-технологією).
Кожен з типів має свої переваги і недоліки і краще дізнатися про них до того, як йти за покупкою.

парові інгалятори

Дані пристрої - вдосконалений, старий і добрий народний метод інгаляцій над каструлею з парою, але істотно більш зручний. У ємність заливається трав'яний настій або масляний розчин, що істотний плюс, оскільки в більшості моделей небулайзерів їх застосовувати не можна. Далі відбувається нагрівання і вдихання отриманого пара. Даний метод підходить для лікування верхніх дихальних шляхів. При нежиті та кашлю пом'якшуються носоглотка і трахеї. Незважаючи на ефективність такого способу при певних захворюваннях, є недоліки - вузький спектр інгаляційних розчинів. Далеко не всі препарати можна нагрівати, оскільки при високих температурах вони втрачають властивості. Процедуру можна проводити, якщо температура тіла хворого більше 37,5ºС. Гідність пристрої - низька ціна.
компресорні інгалятори
В даних типах пристроїв компресор допомагає перетворити лікарський розчин в аерозольна хмара. Такий небулайзер виробляє дрібнодисперсні частинки (менше 5 мкм). Це найбільш затребуваний тип приладів. До їх достоїнств відносяться:
• Застосування будь-яких засобів для небулайзерної терапії;
• Тривала безперебійна робота (у моделей з системою охолодження) - можна інгалювати без перерв кілька людей, тому їх купують для дитячих садків, поліклінік та ін .;
• Оптимальний розмір частинок;
• Надійність і довговічність;
• Регулювання розміру часток (в деяких моделях), в залежності від області, якою потрібне лікування - верхні або нижні дихальні шляхи;
• Помірна вартість.
Недоліки компресорних моделей:
• Великі габарити;
• Шум компресора.
Зустрічаються серед компресорних пристроїв і портативні, практично безшумні моделі, в яких виробник постарався максимально можливо знизити рівень шуму для більш комфортного використання маленькими дітьми.
Профілактика ГРВІ в осінньо-зимовий період, зображення - 2 Меш-небулайзери (електронно-сітчасті)
Особливість даних інгаляторів, званих ще «мембранними» - використання низькочастотного методу розпилення лікарської речовини. Основний елемент - мембрана з мікроотворами. Розщеплення речовини відбувається за рахунок проходження крізь цю мембрану. Вони поєднали в собі всі позитивні характеристики ультразвукових і компресорних типів приладів. переваги:
• Використання антибіотиків, гормональних, муколитиков, ефіросодержащіх розчинів і ін .;
• Економна витрата ліки;
• Висока швидкість проведення процедури;
• Кишеньковий розмір;
• Відсутність шуму;
• Робота від батарейок, тому можна всюди брати з собою, що важливо для астматиків.
мінуси:
• Чутлива мембрана, яка потребує дбайливого ставлення;
• Найдорожчий тип інгаляторів.
ультразвукові інгалятори
В ультразвукових апаратах перетворення розчину в аерозоль відбувається за рахунок високочастотних коливань мембрани п'єзоелектричних кристалів. Дрібні частинки аерозолю легко потрапляють в найглибші ділянки дихальних шляхів. Для інгаляцій використовуються лужні розчини, такі як дегазована вода Боржомі і водні масляні розчини. Основний недолік - руйнування під вплив ультразвуку багатьох ліків, зокрема антибіотиків, кортикостероїдів, гормональних препаратів та ін.
переваги:
• Безшумна робота - можна робити інгаляцію сплячому дитині;
• Невеликий розмір;
• Глибоке проникнення в дихальні шляхи.
мінуси:
• Вузький спектр препаратів;
• Висока вартість.
На що звернути увагу при виборі?
Перед придбанням небулайзера, ознайомтеся з характеристиками і зверніть увагу на наступні критерії:
1. Розмір частинок - для ефективності небулайзерної терапії, щоб препарат досягав потрібної області, аерозольні частинки повинні мати розмір від 2 до 5 мкм. Якщо вони крупніше, то препарат не потрапить в бронхи, а частинки осядуть в ротовій порожнині і носоглотці;
2. респірабельні фракція - це кількість частинок менше 5 мкм, що знаходиться в аерозольному хмарі, виражене у відсотках. Чим більше ця фракція, тим більше лікарського препарату потрапляє в дихальні шляхи. Як правило, постачальники вказують цей показник в інструкції по застосуванню інгалятора;
3. Можливість застосування конкретних препаратів, наприклад, для астматиків підійде компресорний або МЕШ інгалятор;
4. Обсяг небулайзерної камери і залишковий обсяг лікарського засобу в камері. Краще якщо він буде мінімальним, особливо, якщо потрібно для інгаляції застосовувати дорогі препарати;
5. Продуктивність (швидкість розпилення) - чим більше аерозолю утворюється в одиницю часу, тим швидше пройде процедура. Тобто краще вибрати 0,4 мл в хвилину, ніж 0,2 мл в хвилину, так як інгаляція при 3 мл ліки в першому випадку буде тривати близько 7 хвилин, а в другому - 15 хвилин.
Який прилад краще?
Важливо для кого ви плануєте використовувати прилад. Найменших може налякати шум компресора, тому краще вибрати електронно-сітчасту модель або компресорну, але зі зниженим рівнем шуму - OMRON Comp AIR C801 Kids або NE - C803. Астматикам потрібен прилад, щоб носити з собою, тому компресорне пристрій не підійде через великого розміру і необхідності мати поблизу електромережу, а в ультразвукових не можна застосовувати ліки, купирующие напад. Краще вибрати мембранний прилад на батарейках. Для домашнього використання підійде надійне компресорне пристрій. Тому відповісти який пристрій краще - однозначно не можна, в кожному разі це індивідуально.
З огляду на все за і проти, Ви підберете для себе оптимальну модель за розумною вартістю.
Коментарі




Залишити коментар

Ваше ім'я:

Ваше повідомлення:

Ваш E-mail (не публікується)