Жорстка фіксація гомілкостопа
Жорстка фіксація гомілкостопа
Голеностоп - це суглоб, який з'єднує гомілку зі ступень і грає найважливішу роль при ходьбі, оскільки він здійснює перекочування, тобто перерозподіл навантаження з п'яти на передню частину стопи. Він має потужний зв'язковий апарат і приймає на себе вагу тіла. На гомілковостопний суглоб припадають дуже великі навантаження і він, частіше за інших суглобів, схильний до травматизму, наприклад, взимку в ожеледь дуже легко «підкрутити» ногу. Одним з основних компонентів лікування травматичних ушкоджень кінцівки є її іммобілізація. До недавнього часу лікарі застосовували виключно еластичні бинти і гіпсові пов'язки. Однак часто це призводило або до недостатньої фіксації пошкодженого сегмента, або до контрактуре кінцівки після зняття пов'язки. Але тепер така проблема вирішена, так як з'явився ортез на гомілковостопний суглоб. Ці вироби бувають декількох видів, але при серйозних травмах застосовуються моделі з жорсткою фіксацією.

Фіксатор на голеностоп

Фіксація голеностопа еластичним бинтом ефективна в разі незначних пошкоджень, коли людина продовжує вести активний спосіб життя, займається спортом, гуляє. Бинт допоможе запобігти подальшому розвитку травми. У більш складних випадках рекомендується використовувати ортез.
Пряме призначення ортеза (фіксатора на голеностоп) - це іммобілізація гомілковостопного суглоба, а також профілактика розвитку патологічних процесів. Фіксатор голеностопа жорсткий має шарнірну основу і складається з легких щільних пластмас, з вигляду нагадує чобіток. Такий виріб застосовують замість важких гіпсових пов'язок при переломах, після травм, коли зійшов набряк. Є найрізноманітніші моделі ортезів, але основне що їх об'єднує, це спеціальна система фіксації стопи і п'яткової кістки, що забезпечує необхідну підтримку зв'язкового апарату. Крім того, вони дозволяють контролювати обсяг рухів в гомілковостопному суглобі. Жорстка фіксація, а також спеціальна форма підошви з системою перекату дають можливість пацієнту достатньо швидко, навіть після операції, наступати на ногу. Завдяки шарніру можна регулювати амплітуду руху, що дозволяє, при необхідності, жорстко фіксувати положення підошовного згинання, щоб розслабити ахіллове сухожилля або, навпаки, максимально рано починати розробляти ногу. Серед моделей хотілося б відзначити ROM Walker, арт.160, Medi (Німеччина), особливістю якого є фіксація стопи під потрібним кутом, підошовне згинання при: 0 °, 10 °, 20 °, 30 °, 40 ° і тильне згинання при: 20 °, 10 °, 0 °. Є також спеціальний діабетичний ходунок-черевик XP DIABETIC WALKER SYSTEM арт. 01PD, DJO (США), створений для максимального розвантаження при діабетичної стопи. Він має подвійну устілку, з вилучаються сегментами, що дозволяє знизити тиск на болючі ділянки.
Жорстка фіксація гомілкостопа, зображення - 1
 

Коли необхідний ортез на голеностоп

Жорстка фіксація гомілковостопного суглоба повинна проводитися за призначенням лікаря.
Основні показання для застосування виробів з жорсткою фіксацією:
• переломи голеностопа;
• реабілітація після травм;
• стан після операцій на пошкоджених зв'язках, сухожиллях, м'яких тканинах;
• післяопераційне і консервативне лікування переломів малогомілкової кістки;
• гострі розтягнення гомілковостопного суглоба;
• пошкодження м'яких тканин;
• наслідки травм стопи;
• при стабільних дистальних переломах щиколотки;
• рання функціональна терапія після хірургічного або консервативного лікування розривів ахіллового сухожилля.
 
Ортез на гомілковостопний суглоб забезпечує підтримку нормальної ходи і, на відміну від гіпсової пов'язки, забезпечує доступ до тіла і дає можливість проведення гігієнічних процедур.
Коментарі
20.06.2022 14:43 пише людмила
прошу проконсультировать




Залишити коментар

Ваше ім'я:

Ваше повідомлення:

Ваш E-mail (не публікується)