Трофічні виразки: причини, симптоми, діагностика і лікування
Трофічні виразки: причини, симптоми, діагностика і лікування
Трофічна виразка являє собою незаживаючі тривалий час дефект шкіри, а також розташованих під нею тканин. Одним з найбільш поширених видів є венозні трофічні виразки. Вони, як правило, виникають у нижній третині гомілки і з'являються на тлі варикозного розширення вен. Серед різних гнійно-некротичних захворювань трофічні виразки нижніх кінцівок посідають особливе місце з огляду на їх широкого розповсюдження, а також складністю лікування. Щоб попередити це захворювання, важливо вчасно вжити профілактичні заходи, однією з яких є компресійні гольфи, носити які необхідно при появі перших ознак варикозу.
 

Симптоми трофічних виразок

Про формування виразки можна говорити у разі, коли шкірний дефект не заживе протягом шести і більше тижнів. Спочатку на набряку нозі з'являється хворобливе синюшне пляма, а далі виникають невеликі виразки, поступово зливаються в один дефект шкіри. З виразки починає сочитися гнійні або кров'янисті виділення, часто з відповідним, неприємним запахом. Перебіг хвороби прогресуючий та рецидивуючий. Основною причиною появи виразок є порушення кровопостачання тканин. Така проблема може виникнути в результаті наступних причин: порушення венозного і лімфатичного відтоку, зниження припливу крові і доставки кисню, шунтування крові, інфекційних та аутоімунних процесів, метаболічних та обмінних порушень та ін В основі виразкоутворення можуть лежати як вроджені, так і набуті захворювання судин, різні інфекції, травми та загальні захворювання.
 

Профілактика венозної трофічної виразкиТрофічні виразки: причини, симптоми, діагностика і лікування, зображення - 1

 
Основні профілактичні заходи полягають у виявленні захворювання на початковій стадії, а також своєчасне лікування варикозного розширення вен. Люди, які страждають варикозом або посттромбофлебитической хворобою, обов'язково повинні використовувати лікувальний трикотаж, тобто перше, що необхідно зробити - купити компресійні гольфи. Слід уникати тривалих статичних навантажень, стояння на ногах, тривалої ходьби і сидіння в одній позі, коли затікають нижні кінцівки. Тим, хто має хронічну венозну недостатність, протипоказана робота в гарячих цехах, а також тривале переохолодження. Профілактика трофічних виразок - це також помірні фізичні навантаження, необхідні для стимуляції м'язової помпи.
 

Лікування трофічної виразки

 
Основним завданням є мінімізація і, по можливості, усунення основного захворювання, яке і стало причиною утворення виразки. Також необхідно боротися з вторинною інфекцією і лікувати саму трофічну виразку. Флеболог проводить загальну консервативну терапію, у процесі якої призначають спеціальні препарати (антиагреганти, флеботоніки тощо) і антибіотики. Для очищення трофічної виразки використовують ферменти, а для боротьби з вторинною інфекцією застосовують місцеві антисептики. Після того, як запалення буде усунуто, накладають ранозагоювальні пов'язки. Також лікування трофічних виразок може вимагати хірургічного втручання. Роблять операції, які дозволять відновити венозний кровотік в області поразки. Це може бути шунтування або видалення варикозно розширених вен.
Коментарі
26.08.2014 17:18 пише Лилия
Купила у вас носки для диабетиков.очень хорошая вещь. Не давят , при ранах намного комфортнее




Залишити коментар

Ваше ім'я:

Ваше повідомлення:

Ваш E-mail (не публікується)