Вроджена клишоногість і методи її лікування
Вроджена клишоногість і методи її лікування
Клишоногість (pes eqvinovarus congenitalis) – є вродженою деформацією стопи новонародженого, коли стопа знаходиться в положенні підошовного згинання, приведення і звернена всередину. Кінець стопи, при цьому, опущений і повернутий всередину.
За ступенем тяжкості вроджена клишоногість може бути:
легкої (корригируемой) форми;
важкою (резистентної) форми.
 

Можливі ускладнення

Оскільки при клишоногості неправильні умови опори, то з часом деформація стопи посилюється. Основне навантаження припадає на нестійкий опуклий зовнішній край стопи, а це при ослабленості малогомілкових м'язів досить швидко веде до прогресування супінації. На тильній стороні стопи там, де тонка шкіра, розвивається омозоленность шкіри. Коли дитина з часом зростає і набирає вагу, під омозоленностью слизові сумки утворюються. У важких випадках клишоногості можуть поступово атрофуватися м'язи, скручуватися гомілковостопний суглоб і кістки гомілки. Дитині стає важко ходити, а при ходьбі неправильна постановка стопи викликає вторинну «Х-подібну» деформації колінного суглоба, а також порушення кульшового суглоба. В подальшому порушення, викликані клишоногістю, поширюються вже на весь тулуб. Центр ваги зміщується вперед, що збільшує навантаження на м'язи спини і викликає збільшення поперекового лордозу.
 

Лікування вродженої клишоногості

 
Головне пам'ятати, що чим раніше почати коригувати клишоногість, тим більше ймовірність якнайшвидшого одужання. Слід постійно спостерігатися у лікаря-ортопеда, аж до закінчення формування стопи (до 14 років). Обов'язково купити ортопедичні устілки.
 

Методами лікування клишоногості є:

 
1. Гіпсування - основний спосіб лікування. Процес слід почати у новонароджених з 5-7 днів. Стопу фіксують гіпсовою пов'язкою, і вона приймає нормальне положення. Пов'язку необхідно змінювати спочатку 1 раз у тиждень, а потім раз в 2 тижні. Іноді ортопеди крім гіпсової пов'язки застосовують функціональні клини. Якщо говорити про ефективність цього методу, то вона становить 58%. Після гіпсування обов'язково слід носити спеціальне взуття, в якій є ортопедичні устілки для дітей. Вроджена клишоногість і методи її лікування, зображення - 1
2. Сверхэластичные конструкції, виготовлені із застосуванням матеріалів з пам'яттю форми. Вони складаються з лонгет на передній відділ стопи, задній відділ, а також лонгет гомілки і стегна. Завдяки пружності конструкції можна здійснювати постійну корекцію.
3. Бинтування ефективно при легкому ступені клишоногості. При цьому також необхідно робити спеціальну гімнастику.
4. Хірургічне втручання застосовується, коли консервативна терапія виявляється неефективною і коли хвороба була пізно діагностована. Але після операції обов'язково потрібно носити ортопедичні устілки.
5. Масаж застосовується як частина комплексного лікування. Роблять релаксуючий і тонізуючий масаж стоп і гомілки.
6. Кінезотерапія – гімнастика, збільшує активність м'язів або мануальний вплив на розтяг або розслаблення тканин.
 
Який би з перерахованих вище методів не прописав ортопед, дитині настійно рекомендується зробити ортопедичні устілки на замовлення. Їх можна носити навіть тим дітям, які не мають вродженої клишоногості в якості прекрасного профілактичного методу.
Лідери продажу
Коментарі




Залишити коментар

Ваше ім'я:

Ваше повідомлення:

Ваш E-mail (не публікується)