Техніка вимірювання артеріального тиску тонометром
Техніка вимірювання артеріального тиску тонометром
Тиск крові у великих артеріях називають артеріальним тиском. Розрізняють наступні показники артеріального тиску:
«Верхнє» систолічний – це рівень тиску в той момент, коли відбувається максимальне скорочення серця;
«Нижнє» діастолічний – рівень тиску в момент максимального розслаблення серця.
 

Основні методи вимірювання тиску

Існують два методу для вимірювання артеріального тиску. Розглянемо докладніше вимірювання кров'яного тиску кожним з них:
1. Метод Короткова заснований на стискання плечової артерії манжетою і прослуховування тонів, які виникають під час випускання повітря з манжети.
Перевагою цього методу є висока точність і стійкість до рухів руки. А до недоліків можна віднести залежність отриманих показань від індивідуальних особливостей людини, що проводить вимірювання (слух, зір, навички роботи з приладом).
2. Осцилометричний метод заснований на реєстрації пульсацій тиску повітря, що виникають у манжетці, при проходженні крові через здавлений ділянку артерії. Вимірювання тиску цим способом проводиться в електронних приладах (автоматичних тонометрах). Перевагою є те, що такий спосіб вимірювання не залежить від людини, що робить вимірювання, стійкість до шумовим навантаженням. Також дозволяє визначити тиск при нескінченному тоні», «аускультативном провалі» та слабких тонах Короткова.
 

Як вимірювати тиск тонометрами?

Техніка вимірювання артеріального тиску тонометром, зображення - 1
Механічні тонометри частіше застосовують у лікувальних установах, а також люди мають практику і хороший слух.
Правильне вимірювання артеріального тиску тонометром будь-якого виду передбачає виконання деяких правил:
Вимірювання повинно проводитися в теплому приміщенні;
Пацієнт повинен сидіти в зручній позі, рука, на якій проводять вимірювання, розташовується на рівні грудей;
Протягом 1 години перед вимірюванням не слід пити чай або каву, за 30 хвилин – не можна палити.
Якщо ви вирішили виміряти артеріальний тиск самостійно або з допомогою асистента, то слід дотримуватися наступних правил. Манжета накладається на 2 см вище ліктьового згину. Між манжетою і рукою повинен залишатися зазор. Трубочки, які виходять з манжети, повинні лежати зверху паралельно руці. Мембрану фонендоскопа щільно притиснути до руці в місці максимальної пульсації. Вручну почати натискати на грушу, нагнітаючи повітря в манжету, поки показник на манометрі не буде приблизно на 40 мм рт. ст. вище вашого звичайного «верхнього» тиску. Потім повільно починати стравлювати повітря і дивитися на манометр, перші удари, які ви почуєте, будуть сигналізувати про верхньому показнику тиску, а останні – про нижньому. Слід пам'ятати, що такий прилад, чутливий до сторонніх шумів і важлива точність розташування голівки фонендоскопа.
 
Виміряти тиск в домашніх умовах набагато легше, застосовуючи напівавтоматичний або автоматичний тонометр. Вони прості у використанні, досить надягти манжету і натиснути на кнопку, далі все відбувається автоматично, а показники виводяться на дисплей. У напівавтоматичних тонометрах, нагнітання відбувається шляхом накачування груші, але свідчення також виводяться на прилад. Єдине, що слід пам'ятати – рука в процесі вимірювання повинна бути нерухома.
Щоб зрозуміти, як виміряти тиск тонометром не обов'язково бути медиком. Досить придбати прилад в спеціалізованому салоні і професійні консультанти пояснять, які елементарні правила необхідно дотримуватися і як користуватися тією або іншою моделлю.
Лідери продажу
Коментарі




Залишити коментар

Ваше ім'я:

Ваше повідомлення:

Ваш E-mail (не публікується)