Тест на сколіоз
  • Уважно огляньте дитини – немає у нього видимих на око деформацій скелета.
  • Поспостерігайте – чи немає у малюка таких ознак: коли він лежить, спина рівна, а якщо встає крива, або одне плече вище іншого.
  • Подивіться, коли дитина стоїть, – немає у нього деформації «віконець» (простору між опущеними вздовж боків руками і самими боками).
  • Прощупайте біля основи шиї випирає остистий відросток VII шийного хребця. Візьміть будь-грузик на ниточці (схил) і, приклавши до цього виступає місцем, подивіться: якщо висок проходить рівно вздовж хребта, і далі між сідничними складками – все в порядку.

При деформації висок, як правило, проходить повз сідничної складки. Це ознака неврівноваженого сколіозу, він може прогресувати, формується так звана вторинна дуги для рівноваги – викривлення хребта. При цьому утворюється S-подібний сколіоз.
Попросіть дитину нахилитися і подивіться ззаду – не випирає одна з лопаток і чи не формується реберний горб. Якщо ви сумніваєтеся (особливо при незначній деформації), перевірте себе випробуваним прийомом – за допомогою дзеркала. В тому ж положенні, що і в попередньому пункті, розглядайте дитини в дзеркалі – деформація одразу стане помітною.
А тепер – про родимих плямах. Вони, найчастіше, не проста прикраса, а конкретний діагностична ознака. Велика кількість родимок на тілі, особливо виступаючих або нагадують гриби (на ніжці) свідчить про захворювання сполучної тканини – нейрофиброматозе. Ці «родимки» можуть розростатися і на нервових стовбурах, і на слизових оболонках у формі поліпів.
Якщо ви виявите на спині в області хребта обмежені ділянки злегка посиленої пігментації шкіри (токназываемые «кавові плями») – це теж повинно насторожити: в 99% випадків таке пляма вказує на якусь патологію хребта, причому якраз в місці розташування пігментації.
Сколіоз часто дасть різні ускладнення, особливо з боку опорно-рухового апарату і внутрішніх органів. Ідіопатичний сколіоз рідко протікає як ізольоване захворювання. Найчастіше він поєднується з плоскостопістю і слабкістю зв'язкового апарату. І тому радимо батькам провести з дитиною тест на плоскостопість.

Коментарі




Залишити коментар

Ваше ім'я:

Ваше повідомлення:

Ваш E-mail (не публікується)